Od procene zdravlja i kondicije vašeg psa do pripreme za planinske klime, ovaj vodič će vam pomoći. Takođe se bavi esencijalnom zimskom opremom za pse, bezbednosnim savetima na stazi.

Zimska avantura sa vašim kućnim ljubimcem može biti zabavna i sigurna, sve je u pripremi.

Pre nego što krenete na planinu sa svojim psom, važno je proceniti zdravstveno stanje i nivo kondicije vašeg ljubimca kako biste se uverili da je spreman za izazov. Da li je vaš pas fizički sposoban da se nosi sa zahtevima planinarenja? Da li je u dobroj formi? Morate iskreno odgovoriti na ova pitanja.

Veliki deo ove procene uključuje i analizu ishrane pasa. Baš kao što ne biste krenuli na zahtevnu planinu bez adekvatne ishrane, ni vaš pas ne bi trebalo. Kakva je njihova ishrana? Da li dobijaju dovoljno proteina, masti i ugljenih hidrata da održe nivo energije tokom planinarenja?

Razmatranje rase takođe igra značajnu ulogu u određivanju sposobnosti vašeg psa za planinarenje. Neke rase su prirodno više sklone fizičkoj aktivnosti i bolje se prilagođavaju planinskom terenu. Druge, posebno male mogu imati poteškoća sa fizičkim zahtevima planinarenja.

Priprema psa za planinske klime

Jednom kada se uzmu u obzir zdravlje i kondicija vašeg psa, važno je pripremiti se za klimatske uslove planine. Aklimatizacija na planinske uslove je ključna. Vašem psu je potrebno vreme da se prilagodi većim nadmorskim visinama i hladnijim temperaturama. Počnite sa kratkim, opuštenim planinarenjem i postepeno povećavajte intenzitet i trajanje. Ovo pomaže u sprečavanju visinske bolesti, stanja koje može uticati na pse baš kao i na ljude.

Visinska bolest kod psa može se javiti kada vi ili vaš pas prebrzo penjete. Simptomi kod pasa uključuju letargiju, gubitak apetita i teškoće u disanju. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, najbolje je odmah sići i potražiti veterinarsku pomoć.

Obezbedite svom psu topao, izolovani krevet za spavanje i pružite dovoljno vode kako biste sprečili dehidraciju koja može pogoršati visinsku bolest. Obucite svog psa u kaput ako je rasa koja loše podnosi hladnoću. Čizme mogu zaštititi njihove šape od leda i snega.

Osnovna zimska oprema za pse

Zimska oprema za vašeg psa je neophodna kako bi se osigurala udobnost i bezbednost u hladnijim klimama. Baš kao što ne biste krenuli u sneg bez čizama i kaputa, vaš četvoronožni prijatelj takođe treba zaštitu od surovih elemenata. Ovde dolazi do izražaja važnost čizmica za pse i neophodnost zimske jakne.

Čizmice za pse su neophodne za duže šetnje ili planinarenje po snegu. One štite šape vašeg psa od leda, soli i drugih štetnih zimskih elemenata koji mogu izazvati suvoću, pukotine ili smrzotine. Takođe su odlične jer pružaju dodatno prianjanje na klizavim površinama.

Zimska jakna nije samo modni detalj za vašeg psa, već je neophodna, posebno ako je pas male rase, vitak ili kratkodlak. Ona pruža dodatni sloj toplote i zaštitu od hladnoće, pomažući održavanju telesne temperature i sprečavanju hipotermije.

Čuvajte svog psa bezbednim na skijaškim stazama

Čuvanje vašeg dlakavog prijatelja bezbednim na skijaškim stazama zahteva nekoliko mera opreza, pa počnimo sa najvažnijima.

Prvi ključ za mere bezbednosti na stazi je kontrola. Držite svog ljubimca na povocu da biste sprečili da pobegne ili se izgubi. Takođe je važno da ih držite dalje od aktivnih skijaških područja gde bi mogli biti povređeni.

Ne zaboravite na hladnoću. Iako su prekriveni krznom, psi mogu brzo dobiti smrzotine. Zaštitite ih toplom, izolovanom jaknom i čizmama za šape. Izbegavajte da im dajete da jedu sneg, jer može sadržati štetne supstance ili previše brzo sniziti njihovu telesnu temperaturu.

Prva pomoć za pse je takođe veoma važna. Nosite sa sobom set koji uključuje zavoje, antiseptičke maramice i ćebe. Upoznajte se sa znakovima nelagodnosti kod svog psa, kao što su prekomerno dahtanje, lučenje pljuvačke ili letargija, i budite spremni da brzo reagujete.

Na kraju, budite poštovani prema okolini i drugim ljudima. Pokupite za psom i pobrinite se da ne uznemirava divlje životinje ili druge posetioce.

Sa ovim merama opreza, možete uživati u sigurnoj i zabavnoj zimskoj avanturi sa svojim psom.

Saveti za smeštaj koji je prijateljski nastrojen prema psima

Dok planirate vaš beg u planine, ključno je da razmislite gde ćete boraviti, obezbeđujući da nije samo udobno za vas, već i prijateljsko za pse. Prijateljski smeštaj za kućne ljubimce nije samo dozvoljavanje pasa, već i pravljenje da se osećaju dobrodošlim kao i vi. Tražite mesta koja nude pogodnosti poput kreveta za pse, posuda za hranu i čak posebnih prostora za igru za pse.

Pored smeštaja, takođe morate razmisliti o osnovnim stvarima za putovanje sa psom. To uključuje čvrstu povodac i ogrlicu, posude za hranu i vodu, redovnu hranu za psa i bilo kakve lekove koje vaš pas može da ima. Takođe je dobra ideja da ponesete omiljene igračke vašeg psa i udoban krevet ili ćebe kako bi im pomogli da se osećaju kao kod kuće.

Dok to radite, ne zaboravite kesice za izmet i prenosivi tanjir za vodu za duge šetnje po planinama. I zapamtite, čak i u smeštajima koji su prijateljski nastrojeni prema ljubimcima, odgovorni ste za ponašanje vašeg psa. Zato ne ostavljajte psa bez nadzora i uvek počistite za njim.

Ukoliko niste sigurni da vaš pas može da podnese hladnoću na planini i da će to dodatno da izazove stres bolje je onda naći neki hotel za pse koji mu je vec poznat. 

Sa malo planiranja, vi i vaš pas možete imati nezaboravan beg u planine. Stoga, krenite, spakujte te osnovne stvari, rezervišite taj smeštaj koji prihvata kućne ljubimce i krenite na put. Vaš pas se oslanja na vas. Ne propustite priliku da bukirate smeštaj na Kopaoniku, Goču ili Zlatiboru unapred i uživate u nezaboravnom skijaškom iskustvu!

Često postavljana pitanja

Koje su neke aktivnosti koje su pogodne za pse koje možete raditi na planini?

Sigurno, ima mnogo aktivnosti koje su prijateljske prema psima u planinama.

Zimi, donošenje loptice iz snega je prava zabava. Samo se setite da ponesete svetlo obojenu igračku kako se ne bi izgubila u snegu.

Bilo koje godišnje doba, uvek se pobrinite da vaš pas bude bezbedan i da se zabavi.

Kako mogu da treniram svog psa za planinarenje?

Da biste započeli trening svog psa za planinarenje, prvo se uverite da su fizički sposobni. Postepeno povećavajte dužinu i težinu šetnji.

Naučite ih pravila ponašanja na stazi, kao što je da ne jure divlje životinje i da ostanu na stazi.

Obavezno se fokusirajte na hidrataciju psa, nosite dovoljno vode za njih.

I ne zaboravite, nije samo važno odredište, već i uživanje u zajedničkom putovanju.

Šta da radim ako mi se pas izgubi na planini?

Ako se tvoj pas izgubi u planinama, nemoj paničiti. Koristi svoje znanje o preživljavanju u planinama i praćenju pasa.

Odmah počni dozivati ime svog psa i slušati za bilo kakav odgovor. Pokušaj da pratiš svoje korake nazad do mesta gde si ih poslednji put video. Takođe možeš koristiti omiljenu igračku ili poslasticu da ih privučeš nazad.

Obavesti lokalne vlasti i timove za pretragu, oni mogu pružiti dragocenu pomoć. Ključno je održavati nadu i biti uporan.

Poželjno je kupiti i ogrlicu za praćenje kako bi ste znali gde je vaš pas, ali imajte na umu da na nekim delovima nema signala na planinama.

Kako mogu pomoći svom psu da se prilagodi većim nadmorskim visinama?

Da biste pomogli svom psu da se prilagodi većim nadmorskim visinama, počnite sa prevencijom visinske bolesti. Možete to postići šetnajma, postepenim povećavanjem nadmorske visine kojoj izlažete svog psa, omogućavajući adaptacijski proces.

Važno je da održavate hidriranost svog psa i pratite eventualne znakove neugodnosti. Nemojte žuriti s procesom. Ako vaš pas deluje nelagodno, spustite se na nižu nadmorsku visinu.